Časté dotazy

Rozdíl Arabica vs. Robusta?
Arabica – vyšší nadmořská výška, kyselejší chuť.
Robusta – více oblastí, výraznější hořkost a více kofeinu.


V čem je více kofeinu – espresso nebo ristretto?
V espressu. Kofein se uvolňuje až po cca 15 sekundách extrakce.


Je káva z kapslí kvalitní jako ze zrn?
Ano. U Caffitaly je čerstvost i hrubost mletí hermeticky zachována.


Nejvhodnější voda do kávovaru?
Filtrovaná voda, ideálně z výdejníku (např. Blupura).

Pokud nemáte filtrovanou vodu, zvolte balenou vodu, má méně vápníku než kohoutková.


Do kdy spotřebovat otevřenou zrnkovou kávu?
Ideálně do 14 dní, dobře uzavřenou.


Jak často čistit kávovar?
Denně vysypat odpad, týdně vyčistit spařovací jednotku, dle potřeby tablety a odvápnění.


Jak nastavit hrubost mletí?
Káva by měla téct středně rychle, spíše se „táhnout“. Hrubost upravte podle typu kávy.


Proč kávovar nedělá pěnu?
Zkontrolujte nastavení mlýnku a čerstvost kávy.


Co znamená “fair trade”?
Dodržení férových podmínek pěstování, zpracování a prodeje.


Kolik šálků je z 1 kg kávy?
Přibližně 110–142 porcí, záleží na nastavení.


Využití kávové sedliny?
Skvělé hnojivo nebo odpuzovač slimáků.


Jak se vyrábí instantní káva?
Lyofilizací (mrazové sušení) nebo sušením při vysoké teplotě.


Keramické vs. ocelové kameny?
Keramika – tišší, lepší pro aroma, kratší životnost.
Ocel – odolnější, repasovatelné, více se zahřívají.


Vyjímatelná nebo pevná spařovací jednotka?
Vyjímatelná umožňuje snadnou pravidelnou údržbu.