FAQ - časté dotazy a odpovědi

Teče Vám káva pomalu nebo naopak příliš rychle? Ideální hrubost mletí je, když káva protéká středně rychle, spíše jako když se “táhne”, proto nastavte hrubost mletí dle druhu kávy. 

Zkontrolujte nastavení mlýnku nebo ověřte čerstvost kávy.

Ano, je vhodné používat vodní fitr dle výrobce kávovaru, filtr posune chuť Vaší kávy o level výš.

Ano, za předpokladu, že nemáte k dispozici filtrovanou vodu a balená voda má menší obsah vápníku než voda kohoutková /stolní voda/

Nejvhodnějším řešením vody do kávovaru je výdejník filtrované vody např. Blupura.

Káva má antioxidační účinky, je uváděna např.jako možná prevence proti alzheimerově a parkinsonově chorobě a počet vypitých šálků závisí na Vaší chuti a zdravotním stavu

Vyčistěte cappuccinator čističem na mléčné cesty nebo používejte vychlazené plnotučné mléko.

Záleží na správném skladování, při dobře uzavřeném sáčku spotřebujte ideálně do 14ti dní od otevření.

Denně je nutné vylévat a vysypávat odpad, jednou týdně je vhodné vyčistit spařovací jednotku a dle nastavení kávovaru používat čistící tablety a také provádět dekalcifikaci.

Kupujte pouze tolik kávy, kolik spotřebujete za měsíc.

Ne, je to nevhodné z důvodu zvlhnutí kávových zrn.

Kávová zrna odrůdy Arabicy jsou pěstována ve vyšší nadmořské výšce a chuť je kyselejší, zrna Robusty se pěstují ve více oblastech, má vyšší obsahu kofeinu a hořčí chuť.

Kávová zrna Robusty, která vytváří více kofeinu z důvodu vlastní obrany a ochrany.

Dodržení daných standardů v rámci pěstování, zpracování i prodeje za férové ceny.

Vyrábí se dvěma způsoby, lyofilizace /vysušování mrazem/ nebo vysušování za vysoké teploty.

Ano, v případě systému Caffitaly se pro výrobu kapslí používá kvalitní zrnková káva, která je hermeticky uzavřena a tím pádem je zachována čerstvost a stejná hrubost mletí, proto káva takto připravená je minimálně stejně kvalitní mnohdy i lepší.

Záleží na kvalitě používané kávy, keramický mlýnek má menší životnost, ale je přívětivější k aroma a má tišší provoz, je vhodný pro menší provozy. Ocelový mlýnek má vyšší odolnost a životnost a lze je repasovat, nevyhodou je zahřívání. 

Při vyjímatelné spařovací jednotce máte možnost pravidelné údržby.

Dle nastavení kávovaru je to mezi 110 až 142 porcí.

Výborné hnojivo na zahrádku nebo ochrana před slimákem zahradním.

Méně kofeinu je v ristrettu, protože kofein se uvolňuje do nápoje až cca po 15 vteřinách extrakce.

Záleží vždy na počtu uživatelů a množství spotřebované kávy, dle toho určíme vhodnou kapacitu kávovaru, dále je vhodné zvážit, zda bude kávovar využíván i na mléčné nápoje a podle toho zvolit kávovar s cappuccinátorem externím nebo integrovaným do kávovaru, nakonec samozřejmě i vzhled a design, který se Vám hodi i interiéru, za nás v případě požadavku jen na černou kávu je favoritem Saeco New Royal Black a v případě požadavku na nápoje s mlékem je skvělý model Saeco Magic M1.